30.12.05

2005-liste

Siden alle aviser og ukeblader gjør det, tenkte jeg at jeg ikke kunne være noe dårligere. ;-)

Beste film (på kino):
Adams epler Uten tvil årets morsomste film. Fin og morsom.

Beste film (på dvd hjemme):
Dette er litt vanskeligere, siden flertallet av filmene stiller i denne kategorien. Dessuten er jeg ikke i stand til å huske hva vi så for tre uker siden. For ikke å snakke om hva vi så i januar eller februar! Nevner derfor filmer jeg vet jeg har sett og satt pris på i året som gikk. Helt nye er de ikke alle sammen heller. Er man treig, så er man treig.
Så som i himmelen var veldig fin (og trist)! Naboer, den skumleste norske filmen jeg har sett på lenge. Garden State var veldig fin, The incredibles morsom, og Før soloppgang/Før solnedgang er jeg også glad jeg fikk med meg i året som gikk. Sikkert mange flere også. Filmdealen på Bislet video har sørget for at tilstrømningen av ferske filmer til heimen har vært jevn og fin i år. Hurra for den.

Musikk
Tidlig i vår "oppdaget" jeg Jim Stärk. Utrolig bra musikk!
Litt senere sto Ane Brun for tur. Og i høst har Madrugada holdt ørene mine varme. Årets aller fineste sang? "Lift me" med Ane Brun og Sivert Høyem ... klarer fint å høre den et par ganger til.

Mat
2005 ble året da jeg omsider fikk spist sushi for første gang. Skjønner ikke hvorfor jeg brukte så lang tid, for sushi er godt! Har ingen planer om å slutte med det i 2006 i hvertfall.

Bøker
Hm. Her burde jeg ha endel å komme med. Problemet er at jeg pløyer igjennom bøkene så fort at det er veldig få som sitter igjen lenge etter at de er ferdig lest ... Stikk av og bli borte lenge av Fred Vargas husker jeg i hvertfall med glede. Frelseren av Jo Nesbø ser det også ut til at jeg (kanskje!) blir ferdig med på denne siden av nyttår. Som alle de andre bøkene hans; absolutt verdt å tilbringe noen timer på sofaen med. Nesten skremmende at jeg ikke kommer på flere. Kanskje jeg burde lese litt saktere til neste år?

TV-serie
Høydepunktet i år har selvfølgelig vært LOST. Ingen over, ingen ved siden!

Spill
SingStar!!! :-D

-Og siden kalkunen nå trenger min oppmerksomhet og barna må pyntes benytter jeg anledningen til å ønske alle et god nytt år og en storartet nyttårsaften!

Lister

Lister er topp. Her er Typographicas liste over deres favorittfonter i 2005. Vel og merke del 1, så jeg antar det kommer mer senere. Mange fine fonter er det i hvertfall.

28.12.05

Kort romjulspost

Jula går sin gang, og familieselskapene er mange og hyggelige. Det blir lite tid til blogging og nyhetslesning (men jeg har omsider fått tid til å lese "Frelseren" av Jo Nesbø. Storartet romjulslesning!). Imidlertid er det to nyhetssaker jeg har merket meg i dag. Det ene er denne gledelige meldingen fra Freia, det andre er denne pussige saken fra Moss. En lokal småkriminell Martha Stewart, kanskje?

26.12.05

Snart nytt år

Hvilket betyr at det snart er på tide å bestemme seg for årets kjøkkenkalender. Denne kalenderen, laget av den svenske illustratøren Camilla Engman ser lovende ut ... Men kjenner jeg meg selv rett klarer jeg vel ikke bestemme meg for en før de kommer på salg sånn utpå vårparten engang. Hehe.

23.12.05

God jul!

Ønsker alle en riktig god jul! Blir nok noen rolige dager her fremover, men her er et lite spill å underholde seg med i mellomtiden. Fra nettsiden til Kung Fu Hustle, en film som også anbefales varmt for sløve romjulsdager. ;-)

22.12.05

Eksotisk gavepakke

Tidligere i høst hjalp jeg Bjørn med omslaget på boken han har skrevet og utgitt. I november og desember var han ute og reiste igjen, og som takk for innsatsen fikk jeg en meget eksotisk samling ting da han kom hjem. Har ikke fått smakt på durian-godteriet (fargerik pakke øverst til venstre) enda, men innholdsfortegnelsen lover godt. ;-) Forøvrig har Hanna allerede proklamert at hun vil arve Madagaskar T-skjorta. Om det er når hun får vokst inn i den eller når jeg har vokst ut av den er jeg litt usikker på ...

21.12.05

Karaoke?

Dette er ikke dagen jeg skal forsøke meg på denne. Etter gårsdagens julebord er lesehastigheten fremdeles en smule nedsatt. Sangstemmen er ikke all verden den heller. Hehehe. (=Hes latter)

20.12.05

Skissebøker

Her, her og her er noen fine skissebøker. Og her selvsagt. I alle mulige farger og formater. Skissebøker går det ikke an å ha for mange av.

19.12.05

Ikke for sarte sjeler

- Eller som de sier selv "Is not recommended for children or big babies". Happy Tree Friends ... søt og bloddryppende underholdning. Hvis det går an å si det sånn.

18.12.05

Julespill

Før jul dukker det alltid opp spill av typen "Nissen har drukket for mye ...... (fyll inn valgfri drikk)" og trenger hjelp. Her er du nissens hjelper og må plukke opp pakkene han mister på veien. Og glem ikke å drikke kaffe underveis for å holde varmen. Selv frøys jeg til is på 7. brett. Hutre-hutre.

Hvis ikke dette er noe for deg, kan du alltids utfordre venner og familie på VG-netts sudoku-utfordring. Det har jeg gjort. Med hell.

17.12.05

Omsider!

Årets julekort er omsider produsert, og som vanlig ble det noen bilder til overs. Hehe. Her er et lite utvalg nissejenter som ikke kom til finalen i årets frøken Nisse. ;-)

Da gjenstår det bare å få sendt dem overt til Aker, hentet dem, skrive årets julehilsner, putte i konvolutt, finne igjen adresser og klistre på frimerker. I år med kanelduft ...

16.12.05

Litt sent for årets jul, kanskje ...

... men hvis du har planer om å gi bort egenproduserte presanger, kan kanskje disse putene være noe? Kan se for meg noen frustrerende øyeblikk når halvparten av knappenålene raser ut på vei bort til strykebrettet, og du må begynne på nytt, men hvis du klarer å beholde roen til alt er sydd sammen er det sikkert verdt bryet ...

15.12.05

Julekonsert

Hvis du bare skal på en julekonsert i år vil jeg anbefale denne. Har nevnt den før, og kommer sikkert til å gjøre det igjen. Oslo-Filharmoniens julekonsert (med kor) er fantastisk vakker og stemningsfull, og gir julestemningen så det holder. Vi skal dit i kveld, og jeg gleder meg som en unge på julaften! (Tror faktisk det fremdeles er mulig å få billetter, så hvis du ikke har noe bedre å bruke kvelden til, er det bare å slenge seg rundt ...)

Oppdatering: Konserten var om mulig enda finere enn fjorårets, og mitt forhold til Alf Prøysens "Julekveldsvise" kommer aldri til å bli det samme. Det er to konserter i dag (fredag) også, og fremdeles billetter igjen ...

14.12.05

Mmmm ... matbilder!

Fotograf Maren Carusos hjemmeside er full av fantastiske matbilder. Nydelige farger, og maten ser ikke så verst ut den heller. Når nettsiden i tillegg er riktig så vakkert satt sammen, er i hvertfall jeg godt fornøyd!

Sidene er forøvrig designet av Ordinary Kids.

13.12.05

Snøkrystaller!

Hans Petter blogget denne fine lille snøkrystall-klippe-siden. Perfekt for de av oss som er lei av å vasse i små avklipte papirbiter. For selv om alt barna lager selvsagt er stor kunst og bør bevares for ettertiden, er det ikke til å komme bort fra at det blir veldig mye av det innimellom ... digitale kunstverk tar mye mindre plass. Hehe.

Inspirasjonsvegg

Karin Eriksson er en svensk keramiker som har en blog hvor jeg stadig kommer over bra linker og fine bilder. (Karin's style blog). I tillegg lager hun vakre ting. Derfor var det morsomt å se bildet av inspirasjonsveggen hennes som hun blogget i dag.

Luciafeiring

Luciafeiring i barnehagen er alltid veldig hyggelig. Etter å ha hørt på luciasangen får vi smake lussekatter de har bakt selv. (Ofte ved hjelp av rikelige mengder mel, så noe luftig bakverk er det vel ikke akkurat. -Men veldig sjarmerende!)

Dersom man har lyst på en alternativ Lucia-sang foreslår jeg Ingrid Bjørnovs "Slaget ved Lucia" ... Morsom tekst som mange nok kan kjenne seg igjen i.

12.12.05

Liten og søt sak

Hva dette egentlig er, annet en litt søtt tidsfordriv, vet jeg ikke. Ikke kan jeg noe japansk heller, så hva slags kobling siden har til Nissan, se det må noen andre fortelle. ;-)

Julekaker

Hvis du har lyst til å forsøke noen nye julekaker i år er kanskje dette siden for deg. Her har en hel bråte med matbloggere byttet oppskrifter på småkaker, og resultatet er en laaaaaang liste med forskjellige julekaker. I tillegg er siden et bra utgangspunkt for å finne nye matblogger!

11.12.05

Flotte naturbilder

Her er vinnerne av National Wildlife Magazines årlige fotokonkurranse. Jeg er veldig glad jeg ikke tok uglebildet. Den (ugla) ser ikke noe snill ut ...

10.12.05

Matfilmer

Kom over denne listen med filmer hvor mat spiller en viktig rolle. Ikke overraskende hadde jeg sett flere av dem, bl.a. Spis, drikk, mann, kvinne og Hjerter i chili som begge er filmer jeg mer enn gjerne ser om igjen.

- Sent i kveld går forresten Før soloppgang (som slett ikke handler om mat ...) på TV3. Tror jeg skal prøve å få med meg den, siden det også er en film som godt kan sees flere ganger!

9.12.05

Pepperkakebakekveld

Årets obligatoriske pepperkakebaking ble unnagjort i kveld. Ungene storkoste seg, og var ikke synlig plaget av at deigen var kjøpt på IKEA. For meg er pepperkakedeig nesten sidestilt med modelleire, og selv om jeg har en veldig god pepperkakeoppskrift, har jeg etterhvert kommet frem til at det ikke er bryet verdt å lage deigen selv. (De blir uansett ikke like gode som Nyåkers pepparkakor ...)

Kaninene er tilbake!

Ny julefilm fra yndlingskaninene mine! Fjorårets "It's a Wonderful Life" finner du her, sammen med en hel haug andre høydare. :-D

8.12.05

Mariannes linker

Marianne har de siste ukene fôret meg med fantastiske linker til steder hvor det er lett å få lyst til å svi av litt av desemberlønningen ... Her er et lite utvalg av noen av dem: I dag fikk jeg denne linken til Bombay Duck ... Her er noen fantastiske julestrømper ... Og Green Gate sine sider er veldig nordiske, og fulle av vakre ting. (Dessuten har de mange pene, prikkete ting, hvilket gir dem en stor stjerne i min bok!)

7.12.05

Vil ha!!!

Hvorfor kan ikke Navesen ta inn noen eksemplarer av Kids? (Ser at julenummeret nettopp har kommet ut ...) Jeg kjenner MANGE som hadde blitt veldig glade da. For de uinvidde; dette er et spesialblad som kommer ut fire ganger i året, og som utgis av Martha Stewart. En driftig dame som virkelig har klart å tjene penger på ryddemanien sin. :-) (Dessuten kjent for en litt uheldig aksjehandel for en tid tilbake.)

Soda Constructor

Denne rare lille saken var det faktisk Hanna som viste meg. Veldig vanskelig å slutte å leke med hvis man først har begynt ...

Sett i gang ...

Skriv noe! Hva som helst.

6.12.05

Papirklipp-kunst

Peter Callesen er en dansk kunstner som er hakket bedre på papirklipping enn de fleste. Sjekk f.eks. snøkrystall-gulvet!

Ladurée

Ladurées makroner har utrolige farger. Ser også at de har fristende kaker og konfekt pakket i vakre esker. (De holder til i Paris, en by som også har andre fristende steder man kan besøke.) Har faktisk sett noe som lignet mistenkelig hos Pascal. Siden jeg ikke er spesielt engstelig når det gjelder mat med (mye) farge burde de kanskje testes?

Drømmenabo?

Dette er kanskje ikke huset man ønsker å ha på den andre siden av gata nå i desember? (Klikk på "Read" nederst under bildet av huset.)

5.12.05

Ting jeg ikke trenger ...


Det finnes mange ting jeg absolutt ikke trenger, men har lyst på allikevel. CLIO i New York har flere av dem ... De pene fargede glassene over for eksempel? Jeg er helt sikker på det meste smaker bedre når det drikkes av et sånt glass! - Skulle hatt mye bedre plass i kjøkkenskapene. (Og mer penger, sånn at en shopping-tur til New York hadde vært en mulighet ...)

4.12.05

Fire gamle venner

Var på kaffebesøk hos mamma og pappa i ettermiddag og fikk en bærepose gamle bøker med hjem. Blant dem var fire gamle favoritter som jeg ble veldig glad for å se igjen. (Ble nesten fristet til å legge Gods in Alabama til side for en stund, bare for å lese dem om igjen.) Alle fire er arvegods etter mamma, og alle bærer preg av å ha blitt lest mer enn en gang.

Den absolutte favoritten var "Pams paradis". En bok som har alt en jente kan drømme om. Handlingen foregår på Hawaii, og hester spiller en stor rolle. :-D "Cherry blir skolesøster" handlet hovedsaklig om søster Cherry som finner en gammel oppskrift på en parfyme og forsøker å gjenskape den. Mulig det var et snev av romanikk inne i bildet også? "Aggi får en nøtt å knekke" var en historie i god Frøken detektiv-stil, og "Pernille i feriehumør" var både spennende og morsom. Disse skal jeg finne plass til i de overfylte bokhyllene. Muligens ved siden av min komplette Frøken Detektiv-samling ... ;-)

MacGyver ville vært stolt ...

... av denne damen! Ved hjelp av MacGyvers favoritt-tape viser hun hvordan man kan lage en prøvedukke av seg selv. (En praktisk ting å ha hvis man forsøker å sy seg nye klær.) En annen mulighet er å bruke papir-tape, slik denne damen gjør. Her er forresten en side med mange gode søm-tips.

3.12.05

Ny julemusikk?


Når det gjelder julemusikk har jeg ikke spesielt "god smak". Dvs. selv er jeg helt fornøyd, men det er godt mulig flere der ute rynker på nesa over musikken jeg spiller (høyt) mens småkakene bakes.

De som har vært med lengst er Kenny og Dolly. "Once upon a Christmas" fra 1984 er en klassiker. Uunværlig under kakebaking og vasking ...

Ti år senere kom Merry Christmas med Mariah Carey . Dette er kjøpesenter-jul på sitt aller beste! (Antar at naboene vrir seg i smerte når jeg gauler med for fulle lunger. Hahaha!)

Det kan virke som om jeg skaffer meg ny julemusikk ca. hvert 10. år, derfor lå jeg et år etter skjemaet da jeg investert i en ny plate til samlingen i forrige uke. Sveriges svar på Shania Twain, (i følge en eller annen avis ... hihi) Jill Johnson kom i år med "The Christmas in You", og etter å ha hørt på den en 20-30 ganger i uka som gikk, tror jeg trygt jeg kan si at denne var akkurat det jeg manglet.

Diana Kralls Christmas Songs er forøvrig den jeg har spilt aller mest i uken som gikk. Og selv om den nok er hakket mer "stueren" enn de andre, er den veldig fin! ;-)

Vampyrmoro

Lørdagsmoro med Vampz. Søskenkjærlighet blant vampyrer? Hehe.

Der skulle je ha vøri ...

Her skulle jeg gjerne ha vært i går, gitt.

2.12.05

Sjokolade-fredag

Jorunn og jeg tok en tur opp til PALS (Advarsel: veldig-VELDIG stygge sider) som ligger et stykke opp i Nora-bakken i dag. Stedet ligger godt gjemt i inne i et gårdsrom, er ganske lite, men fullt av interessante matvarer. Selv endte jeg opp med kransekake-masse, 2,5 kg mørke sjokoladepellets fra Callebaut, 30 frosne croissanter og en ny silikonmatte (brukes i stedet for bakepapir). Dermed burde både smør- og sjokoladeinntaket være sikret ut måneden i hvertfall! ;-)

1.12.05

Julekalendere


Julekalenderen det er bilde av over er en jeg kjøpte i Berlin i fjor. (I litt amputert utgave her.) Det fine med denne er at lukene er vinduer og dører som åpnes, og motivene som skjuler seg bak hver luke er trykt på et transparent papir, slik at motivet blir opplyst hvis den f.eks. står i et vindu.
Her er et (uskarpt) bilde av dagens luke:

Det finnes haugevis med julekalendere der ute på nettet. De aller fleste er bare stygge og fulle av blinkende lys og roterende reinsdyr, men noen unntak er det:
The red cup fra Starbucks har jeg nevnt tidligere.
The Q-Creative Advent Calendar er nostalgisk og nusselig (muligens en anelse for søt for min smak?).
Leslie Harpold er befriende fri for blinkende reinsdyrneser ...
Her er en liten flæsj-kalender.
Dette er en kalender som er en liten historie.
Og her er en zoologisk variant fra Wildwalk hvor du kan lære noe nytt om et dyr hver dag.

Har du funnet snublet over en riktig fin en? Tips meg! :-D

Oppdatering:
Etter tips fra min mor: Her finner du DFDS' julekalender.

Adventsquiz

Madonnagåten har fått en egen adventsquiz. Her er det premier å vinne ...