19.6.05

Grilldag

Sommervarmen er endelig her, og i løpet av ettermiddagen kommer nok osen fra engangsgrillene til å legge seg tjukk over byens parker. (Dette er noe jeg antar siden ICA her på Bislet var støvsugd for alt som het lomper/pølsebrød/stekbare kjøttprodukter i går ettermiddag.) Hadde de i tillegg vært utsolgte for engangsgriller kunne kanskje dette vært løsningen? (Denne bærbare engangsgrillen fra IKEA er nok litt penere ...)

21 kommentarer:

Jorunn sa...

Elisabeth, jeg er ikke helt sikker, men jeg tror kanskje IKEA-modellen ikke er en engangsgrill. Tipper den kan brukes i hvert fall et par-tre ganger før det første beinet faller av ;)

Elisabeth sa...

Ha-ha-ha. Solstikk allerede! Såklart det ikke er en engangsgrill. Du har helt rett. Dette er jo et bra ALTERNATIV til engansgrillene. :o)
(- Og ingen spydigheter om IKEA, takk. Detter bena av skyldes det høyst sansynlig uvøren bruk ...)

Eirik sa...

Vi kjøpte en utmerket grill på bensinstasjonen borti gata ifjor - en sylinderformet sak som har plass til kull i lokket også, og som dermed blir veldig romslig når den foldes ut. Mmmmm... * tenker på at det endelig er blitt grillvær * :-)

Elisabeth sa...

Som jeg antok lå grillskodda tjukk over Stensparken da vi ruslet hjem i dag. Sommerens første park-grillede pølser er fortært (nam-nam), og jeg er solbrent på alle de obligatoriske stedene. En deilig dag! Etter å ha forsøkt å grille marshmallows på en døende engangsgrill skal en bærbar grill vurderes seriøst. - Men dere som har en; er det ikke forferdelig varmt å bære den hjem igjen? (Ser for meg noen saftige brannsår på leggene ...)

Eirik sa...

Faktisk ikke. Slike griller er laget av ganske tynt metall, og når kullet først har brent opp går det ikke allverdens tid før de er kjølige igjen. Vi bor jo midt i Tøyenparken, så grillos om sommeren er vi vant til. Men jeg er litt glad for at vår park ikke er et like populært utekjøkken som Sofienbergparken og Stensparken. :-)

eivind sa...

Hehe, jeg lurte også på hva slags engangsgrill dette var... Her i Bristol er det også usannsynlig varmt om dagen, og jeg lurer på om jeg ikke må kjøpe meg et stort kjøleskap å sitte i, eller i det minste en solid vifte. Holder dette været ut Juli, blir det nok en svært så sommerlig Englandsferie ;-). Men da har man jo også en god unnskyldning for å prøve all den gode isen de selger her nede... Terry's Chocolate Orange i isform, anyone? ;-) (Men norske pølser og lomper er helt klart et savn)

Elisabeth sa...

Håper virkelig sommervarmen holder seg i England. Hvis vi blir nødt til å spise oss igjenomm alt som finnes av is for å kjøle oss ned, så er det ikke noe å gjøre med det! :-)

Eirik: Hvor lenge må dere vente på at kullet blir brent opp? Synes selv de treige engangsgrillene ulmer og brenner en god stund. (Selv om varmen ikke er mye å skryte av.) Når det er sagt, så er selvsagt Stensparken parken i mitt hjerte (med St.Hanshaugen som en god nr. 2). Med eller uten grillos!

Eirik sa...

Hmmm... Husker ikke helt hvor lenge, men mengden er jo noe man justerer etter behov. Det fine med ikke å ha altfor mye kull i en bærbar grill, er også at avstanden mellom kull og kjøtt blir større. _Det_ er jo også en ulempe med engangsgrillene: grilling handler om sterk strålingsvarme, ikke direkte kontakt mellom kjøtt og kull.

Stensparken er forøvrig min barndoms park, med Blåsen som en særlig favoritt. Jeg lærte å sykle rundt den lille dammen, og gikk i barnehagen et par år. Foreldrene mine har mange bilder av meg derfra. Minner, minner...

Forresten: tolker jeg Eivind rett når han fisker litt etter pølse og lompe? Det er kanskje mulig å møtes på et dertil egnet sted og overlevere sårt savnede norske produkter til emigranten... ;-)

Elisabeth sa...

He-he-he. Kanskje det? Kan ikke garantere at pølsene ville fått det spesielt kjølig under overfarten siden kofferten min ikke har plass til kjøleelementer, men lomper burde gå ... og de er sikkert mye vanskeligere å få tak i enn pølser. :-)

Godt å høre at du har et bra forhold til Stensparken og Blåsen! Hva med å flickre (nytt ord?) et bilde fra gamle dager? ;-)

eivind sa...

Hehe,

Neida, det var ikke ment som fisking, men mer som et uttrykk for at det forskjell på hva de serverer her og hva man kan få hjemme. IKEA av alle steder er en bra pølsesulteslukker. Om ikke norske, så iallfall skandinaviske pølser...helt annen opplevelse enn engelske sausages. Med brød, vel og merke, svenskene synes ikke å bruke lomper. Og GILDE og Leiv Vidar er fremdeles bedre enn IKEA-versjonen. Hehe

Kom forresten over denne, som sikkert fint kan transponeres til Bristol-bruk :-)
http://www.norwegianclub.com/nyttigetips.htm

IKEA er visstnok verdens største eksportør av svensk mat og verdens 5. største restaurantkjede, hvis man ser velger å se IKEA som retaurant. Var faktisk på IKEA senest i går kveld med flatmates'a (finnes ikke godt norsk dekkende ord for dette) og...ahem...spiste nesten ikke pølser i det hele tatt...

Her holder sommeren fremdeles sterk stand, så dette lover godt for ferianter. Bra vær for engangs-grilling (tilogmed med IKEAs "engangs"-grill) og med flotte motiver man siden kan flickre om og med... ;-)

Kjenner dessverre ikke så godt til Stensparken... lærte å sykle rett bak Berger Skole og hadde sykkeleventyr i Kjaglidalen, i lysløypa over til Bærums Verk, nedover Paal Bergs vei, rundtom i gaffelen, opptil flere ...bærstier og ganske ofte ned til Mobil-bensinstasjonen "nedenfor" Rykkinn, der man en gang i tiden kjøpte sine porsjoner med skolekritt, Bugg, Toy, Rizla-sjokolade, Hobby, Jawbreakers og colaflasker(godte-versjonen)... :-)

Eirik sa...

>bensinstasjonen "nedenfor" Rykkinn, der man
> en gang i tiden kjøpte sine porsjoner med
> skolekritt, Bugg, Toy, Rizla-sjokolade,
> Hobby, Jawbreakers og colaflasker(godte-
> versjonen)... :-)

Også kjent som et av de ytterst få stedene på Rykkinn hvor det faktisk _skjedde_ noe. Vi var veldig mye lengre ute på landet enn den rent geografiske beliggenheten skulle tilsi. Men det ser altså ut til at jeg er bindeleddet her, med dobbelt kompetanse på området rundt Thereses gate og Rykkinn med omkringliggende vestre bærumske herligheter.

Ellers _foretrekker_ jeg klart engelske bangers o.l. fremfor de pregløse produktene man får i norske pølsekiosker (som en venn av meg om en norsk pølse engang: "denne kan man spise med god samvitthet - her har det ikke vært et dyr i nærheten av innholdet"). Men så har jeg ikke bodd i Brighton i lengre tid heller, da... :-)

Elisabeth sa...

Om jeg ikke er veldig godt kjent på Rykkin, kjenner jeg derimot godt til Bug, Jawbreakers, Rizla sjokolade osv. osv. ... Tror jeg har smakt alt godteri som er solgt i norge siden 1970. (Tuller ikke engang.) He-he.

eivind sa...

Husker du navnet på kompanjongen til Rizla? Det var to sjokolader, en blå og en rød. Rizla var én av dem, mener den andre het noe på S. Siegel, eller noe slikt. Husker jeg så en 10 år gammel Solett til salgs i ei fjellbu i Hallingdalen for 10 år siden...hehe De grønne bokstavene i logoen var svært solbleket, det var vel kun cyan igjen, tror jeg...

Apropos grilling, har du den IKEA-grillen Elisabeth? Eller står den kanskje på ønskelista? ;-)

Elisabeth sa...

He-he. Det tror jeg faktisk jeg husker. - Selv om vi vel kan være enige om at barndomsminner kan være litt upålitelige noen ganger. ;-) Den hadde nøtter i seg og het Hazla.

Den Soletten er jeg fryktlig glad jeg slipper å drikke. Tror lightbrus har en holdbarhet på 1 år eller noe sånt (mye mindre enn brus med sukker i hvertfall), så den var antagelig like giftig som den så ut!

-Har ikke IKEA grillen, men det er jo alltid fint å ha en grunn til å reise til IKEA? Kanskje på tide med en tur igjen? - Har ikke vært der på over 14 dager ...

Anonym sa...

Etter å ha vært flue på veggen i denne lille samtalen, vil jeg gjerne få lov til å skyte inn at hukommelsen muligens har begynt å svikte for noen og enhver. Sjokoladen het ikke Rizla, men Riegel. Rizla var sånt som de tøffe av oss puttet tobakk i, sleika på og fyrte opp.

Tina

Elisabeth sa...

Godt å ha deg tilbake på nett! Vet jo at INGEN har en sånn elefanthukommelse når det gjelder godteri fra 70-tallet som deg.

Så da er spørsmålet O-Store-Orakel:
Hva het "broren" til Riegel?
(Hazla/Rizla passet jo så bra ...)

Anonym sa...

Det er nettopp der feilen stammer fra. Broren het faktisk Hazla. Så dere er nok ikke de første som har gått på den smellen, nei! Mang en barnenese har blitt litt lengre når lørdagsgodteposen har vist seg å inneholde én sjokolade og masse veldig tynt papir til å pakke den inn i...

Tina

Eivind sa...

Hehe,

med en gang Hazla ble nevnt skjønte jeg jo at jeg hadde husket feil...selvfølgelig var det Riegel...men følte meg likevel litt tåpelig da sannheten gikk opp for meg...hehe Det høres forresten fryktelig tysk ut...vet godteekspertene på panelet her opphavet til dette sjokoladeparet også?

Her i landet bruker de MYE Rizla, så det er kanskje nok en grunn til at jeg har blanda litt...

I morgen skal det grilles her i huset! Vi har en stor fin FLERgangsgrill ute i bakhagen. Den begynner riktignok å bli litt rusten og godt brukt, mulig den snart må byttes ut. Kanskje de har noen flergangsgriller på IKEA også? Elisabeth? ;-)

Elisabeth sa...

Hm ... er helt blank når det gjelder opphavet til radarparet Riegel/Hazla. Jeg husker bare det tynne sølvpapiret og at den hadde et slags bark/tre-aktig mønster oppå.

Når det gjelder griller og IKEA er jeg temmlig sikker på at de bare har den ene typen som IKKE er en engangsgrill. ;-)

Forøvrig har jeg oppskrift på hjemmelagde lomper, hvis du trenger noe å gjøre før grillfesten deres. He-he.

Eivind sa...

Hehe, jeg tar gjerne imot en oppskrift p� hjemmelagde lomper. Hvis du poster den her, kan jo alle f� pr�vd seg med kjevla...hehe

Har du pr�vd oppskriften selv? Sl�r den Berthas gamle, eller hva de n� heter? Kanskje jeg er helt p� jordet med navn igjen, noe sier meg at Bertha kanskje var lefser, men jeg er sannelig ikke sikker.

:-) Eivind

Bertha sa...

Veldig gode hjemmelagde lomper

ca. 2kg nykokte varme poteter
Skrelles og males/moses med
2 ts salt mens de er varme
(Hvis de males på kjøttkvern: mal 2 ganger)

Når potetmassen er avkjølt eltes ca.
1/2 kg fint rugmel og
1/4 kg hvetemel inn
(bruk så lite mel som mulig, da blir lompene best. Du må uansett bruke noe mel når du kjevler ut.)

Ta litt og litt av deigen om gangen og kjevle den temmelig tynt. (Litt prøving og feiling viser hvor tykke du bør ha dem ...) Bruk en passelig stor tallerken for å stanse ut i riktig størrelse.
Stekes på ganske varm takke eller i en helt tørr stekepanne på begge sider, til de ser ut som de skal. (Hvis panna er for kald blir de tørre og harde, så prøv deg frem.)

Legg de ferdigstekte lompene oppå hverandre under et kjøkkenhåndkle el.l. for å holde dem mye.

Kan fryses.

Veldig veldig mye jobb/kjevling, men fryktelig godt ...

- Og ja, såklart jeg har testet dette. Riktignok ikke hver gang vi skal ha pølse og lompe, men i hvertfall mer enn 3 ganger. He-he.

Hilsen
Bertha
(som lager både lomper og lefser)